om arbetsintegrerande socialt företagande

Aktuellt

Första Le Mat-hotellet har öppnat

2017-07-24

27 hotellrum med tillhörande lunch- och frukostrestaurang har nu slagit upp portarna i Jonsereds fabriker, utanför Göteborg. Hotellet är ett socialt företag och den tredje Le Mat-anläggningen i Sverige.

Le Mat incheckningsrutiner, träning

Fëras och Adam tränar på incheckningsrutiner på Le Mat Jonsereds fabriker

Le Mat finns redan som bed & breakfast i Göteborg och Stockholm. Hotellet i Jonsered är Le Mat-kedjans första hotell.

Vägen fram till öppning har varit mödosam. Ett hotell kräver sin fastighet och investeringar. Och människor som kan och vill skapa just den verksamhet där både gäster och personal känner sig välkomna.

Ännu svårare hade det varit om inte Le Mat-konceptet vore ett så kallat social franchisingkoncept – alltså en beprövad idé – som sprids till fler platser. Genom att använda franchising behöver hjulet inte uppfinnas igen. Varumärke, manual för hur man ska starta, kompetens och kollegor/nätverk finns att tillgå för det nya företaget. Social franchising innebär att verksamheterna ska ha sociala mål och att det finns en demokratisk kontroll över franchisingkonceptet.

Le Mat Jonsereds fabriker började med att 22 personer, alla långt utanför arbetsmarknaden, i januari förra året påbörjade en entreprenörs- och hotellutbildning, finansierad av bland annat det europeiska socialfondsprojektet 1000 jobb. Idag finns en handfull av de första deltagarna kvar i verksamheten genom olika arbetsmarknadsinsatser. Allmir Gavazaj som var med från början i utbildningen, blev den första av deltagarna som kunde erbjudas tillsvidareanställning.

– Det var några som föll bort under resans gång. De mäktade helt enkelt inte med, säger Elisabeth Abrahamsson, projektledare och styrelseordförande för hotellet till GöteborgsPosten.

Le Mat Jonsereds fabriker är ett exempel på många goda viljor som förenats. Bland annat har tre privatpersoner hjälpts åt att borga för banklån. Almi, Swedbank Partille och Mikrofonden Väst har också bidragit vid finansieringen (förutom ESF-projektet ”1 000 jobb i Göteborgsregionen” som drivs av Coompanion, som bekostat utbildningen). En engagerad fastighetsägare har också varit en förutsättning.

– Lyhördhet och vi-känsla är grundläggande, även för det dagliga arbetet på hotellet, berättar verksamhetschef Therese Lundström för GöteborgsPosten. Hon har många års erfarenhet från hotell i Göteborg och jämför sina tidigare erfarenheter med hur det är på Le Mat:
– Det är ett mer mänskligt sätt att arbeta på. Jag ser det som ett hållbart sätt att arbeta. Det är både en stor glädje och en utmaning att jobba här, säger Therese Lundström och får medhåll från medarbetarna.
– Man kan ha en dålig dag, vi andra kan hjälpa till att stötta varandra, säger Lena Wahlqvist.
– Men det är ingen lekstuga här utan vi jobbar professionellt. Vi kommunicerar mycket mer än på en vanlig arbetsplats, cheferna hjälper till handgripligen, säger Tomas Fridlund till GöteborgsPosten.

Under våren har Le Mat i Jonsered drivit kafé och lunchrestaurang. Det blev ett sätt att testa inför hotellöppningen nu i juli.

Tack vare pendeltåget tar det bara tolv minuter till Centralstationen i Göteborg från hotellet som är beläget naturskönt i kulturhistoriskt intressanta byggnader. Gästerna kan alltså sova i lugn och ro nära storstadens puls – och med gott samvete.

Le Mat Jonsereds fabriker på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hemsida Le Mat Jonsereds fabriker.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hemsida Le Mat Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Artikel i Göteborgs Posten om hotellets öppnandelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2017-06-20

Sociala företag uppger i TV4-inslag att de skulle kunna göra mer med bättre samarbete med Arbetsförmedlingen. Möt de anställda på Shabelle som berättar vad jobbet betytt.

Bishara Jeele och Sahra Mudey på det sociala företaget Shabelle TV4-inslag

50 % av de som arbetar i sociala företag har haft mycket stora svårigheter på arbetsmarknaden. Många sociala företag uppger att de skulle kunna stötta många fler till arbete med ett bättre samarbete med myndigheter såsom Arbetsförmedlingen.Möt Bishara Jeele och Sahra Mudey på det sociala företaget Shabelle. Se inslaget från TV4-nyheterna här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Säkra din plats på Sveriges största event för socialt företagande

2017-06-14

För femte året i rad går Stora sociala företagsdagen av staplen 13 september i Göteborg. Det är en dag om socialt företagande och om att ha affärer med sociala företag för att förändra världen. Sociala företag har specialpris och ett lägre pris gäller också för alla som anmäler sig före juli.

 

Kollage från Stora sociala företagsdagen 2016

Stora sociala företagsdagen, som i år går av stapeln 13 september i Göteborg, är Sveriges största arrangemang för alla som är engagerade i och för socialt företagande. Konferensdeltagarna får ta del av personliga berättelser, lyssna på internationellt erkända föreläsare och svenska auktorieteter på t ex upphandlingsfrågor.

Inspireras av företag som berättar hur och varför de gör affärer med sociala företag.
Du kan också handla av sociala företag på plats och träffa utställare som använder sina affärer för att skapa samhällsnytta. En mängd olika worskhops finns att välja mellan.

Sociala företag har ett lägre pris både vad gäller entrébiljett och när man vill ställa ut på mässan.

Priset är också 15 % lägre för alla som anmäler sig senast 30 juni – därefter gäller ordinarie priser. Alla tidigare sociala företagsdagar har varit fullbokade.

Anmäl dig och få mer information om Stora sociala företagsdagen här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Le Mat Jonsereds Fabriker utsett till Europas bästa sociala företag

2017-06-09

Le Mat Jonsereds Fabriker har fått priset REVES Excellence Award 2017. De var nominerade bland 15 andra europeiska initiativ – alla goda exempel på samarbeten där både social innovation och direkt deltagande av medborgare ingår.

Le Mat Jonsereds fabriker har mottagit priset REVES Excellence Award 2017.

Jan Olsson från REVES gratulerar Elisabet Abrahamsson och Therese Lundström, båda från Le Mat Jonsereds fabriker till priset

Le Mat Jonsereds Fabriker har fått priset REVES Excellence Award 2017. De var nominerade bland 15 andra europeiska initiativ – alla goda exempel på samarbeten där både social innovation och direkt deltagande av medborgare ingår.

Le Mat Jonsereds fabriker är Sveriges tredje Le Mat–verksamhet. Le Mat B&B finns både i Göteborgs City och i Åkersberga. Verksamheterna sprids genom social franchising. Det betyder att om en grupp vill starta ett Le Mat på en ny ort kan de nyttja erfarenheterna och resurser från de som redan startat.

Le Mat Jonsereds Fabriker driver idag café- och lunchrestaurang i Jonsered utanför Göteborg. I sommar öppnar de dock hotellet beläget i kulturhistoriskt intressanta byggnader, i naturskön miljö och på 12 minuters pendelavstånd från Centralstationen i Göteborg.

Le Mat Jonsereds Fabriker har startat inom EU-projektet och visionen 1000 jobb som drivs av Coompanion Göteborgsregionen i samarbete med bland andra Partille kommun, Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och sociala företag.

REVES, som delar ut priset, är en organisation för städer och regioner i Europa där man tillsammans med den sociala ekonomin – kooperativ och föreningar – utvecklar regioner och städer. I Sverige är till exempel Östersund och Göteborg stad, liksom Västra Götalandsregionen och Region Östergötland medlemmar.

 

Filmer sprider kunskap om arbetsintegrerande sociala företag

2017-05-15

Arbetsintegrerande sociala företag (ASF) är bra på att skapa arbete för människor som länge varit utanför arbetsmarknaden. Med tre filmer vill Tillväxtverket öka kunskapen om dessa företag.

Foto: Maskot

Filmerna har tre olika perspektiv. Det första handlar om att arbeta i ett socialt företag, det andra om att starta och leda ett socialt företag och den tredje om vilken nytta sociala företag gör för samhället.

Möt Ingrid, Ingemar och Pierre som berättar om sitt arbete på företaget M29, hur de hamnade där och hur de ser på arbetsuppgifter och möjligheter till utveckling i företaget.

Oskar och Karina, som har varit med och byggt upp M29, berättar om hur det är att leda ett ASF, hur det är organiserat och glädjen i att skapa nya jobb.

Susanne från Arbetsförmedlingen beskriver hur de samarbetar med arbetsintegrerande sociala företag och vilken nytta dessa gör för människor, samhälle och för att Arbetsförmedlingen ska hitta jobb till alla.

Besök ESF-projektet Yalla Sofielund

2017-05-05

80 EU-projekt från hela Sverige öppnar dörren när Europadagen firas med en hel veckas aktiviteter över hela Europa. ESF-projektet Yalla Sofielund i Malmö är ett av projekten som allmänheten kan besöka.

Yalla Sofielund är ett projekt som finansieras av Europeiska socialfonden och ägs av Malmö stad. Det bygger på Yalla Trappans metoder och koncept. Projektet ska förbättra förutsättningarna för etablering av fler arbetsintegrerande sociala företag genom att sprida kunskap, nya insikter och erfarenheter. 

Projektet hälsar välkommen den 8 maj kl. 11.00 till Nobelvägen 21 i Malmö.
Läs mer om Yalla Sofielund och 79 andra projekt som EU finansierar i från Jokkmokk i norr till Malmö i söder!länk till annan webbplats

 

Tolv regionala genomförandeprojekt får stöd

2017-01-26

Tolv regioner får finansiering till att skapa jobb för personer som står långt från arbetsmarknaden. I Östergötland bildas ett säljbolag, i Gävleborg ett regionalt råd för arbetsintegrerande sociala företag och Jämtland utvecklar nya modeller för handledarstöd.

Genom insatserna i regionerna får arbetsintegrerande sociala företag stöd i att utveckla hållbara affärsidéer och utöka samarbetet mellan företagen, näringslivet och offentliga aktörer för att kunna stärka sin konkurrenskraft.

Regionerna ska också genom dessa insatser arrangera informationsträffar och utbildningar för att sprida kunskap om möjligheterna inom arbetsintegrerande sociala företag till handläggare och tjänstemän lokalt och regionalt.

Tolv genomförandeprojekt är beviljade, i Gävleborg, Östergötland, Skåne, Jönköping, Kronoberg, Norrbotten, Örebro, Dalarna, Jämtland/Härjedalen, Kalmar län, Västerbotten, Västra Götalandsregionen. Projekten genomförs under 2017 - 2018

Sociala företag ska skapa snabbspår till jobb och företagande

2016-12-03

De utvecklar sociala företag för snabbspår till jobb och företagande Matproduktion av matsvinn och företag som inriktar sig på att vägleda personer till bristyrken. Det är exempel på projekt som har fått stöd av Tillväxtverket för att utveckla arbetsintegrerande sociala företag där nyanlända kan få jobb och starta företag. Totalt har knappt 11 miljoner kronor beviljats till sex projekt från olika delar av landet.

Att stärka grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden är en viktig utmaning för svenskt näringsliv och svensk tillväxt. Sverige behöver företag som jobbar med att möjliggöra arbete för fler och öppna den svenska arbetsmarknaden.

Här är projekten som har fått stöd:

Värdskap ASF, Luleå: Projektidén är att utveckla ett nytt koncept där nyanlända kan få ett värdskap hos företag för i samverkan med dessa utveckla arbetsintegrerande sociala företag. En typ mentorskap där företagare stödjer nyanlända att utveckla arbetsintegrerande sociala företag. Målet är att under projekttiden starta ett ASF, skapa ett företagsnätverk och att 20 deltagare medverkat i projektet. Projektägare: Leia företagshotell

Yallaprojektet, Stockholm: Projektet ska starta minst ett arbetsintegrerande socialt företag i Rinkeby och bidra till startprocessen av ytterligare ett i Vårby. Företagen ska drivas efter konceptet Yalla-trappan, internationell mat, textilverkstad m.m. och riktar sig till nyanlända kvinnor. Projektägare: Coompanion Stockholm

Papilo domus (Fjärilshuset), Göteborg: Mashallagruppen är ett arbetsintegrerande socialt företag som kommer att arbeta fram metoder och modeller för att stödja nyanlända med kortutbildning att komma in i arbete antingen i ASF eller hos andra arbetsgivare. De vill utveckla arbetet i samverkanmed andra ASF och med Samjobb. Projektägare: Mashallagruppen

FlyttIn Grangärdebygden, Ludvika/Smedjebacken: Vill starta ett ASF som ta sikte på att utveckla affärsidéer där det finns brist på kompetent arbetskraft, t.ex. inom vård och omsorg, teknik och pedagogik. Inriktningen gör att nyanlända på sikt kan få arbete i det nystartade arbetsintegrerande sociala företaget eller hos andra arbetsgivare som har brist på personal. Projektägare: AB Samarkand 2015

New residents into work!, Kalmar län: Tre ASF, Pinea hantverk, Vi bryr oss Småland och Äppelkärnan kommer tillsammans att arbeta fram metoder för hur de kan skapa arbete och sysselsättning till fler nyanlända i sina företag. Arbetsmodellen ska testas och spridas till andra ASF.Ett mål är även att starta upp ett ASF på Öland. Projektägare: Coompanion Kalmar

Matverket – kompetenser, språk och nätverk för nyanlända, Stockholm: Stadsmissionen driver verksamheter som tar vara på livsmedelssvinnet från butiker och vill nu utveckla Matverket som ska tillaga mat av funktionellt livsmedelsvinn. Nyanlända kan genom Matverket få anställning, utbildning och validering av kunskaper för att få arbete inom restaurangbranschen. Projektägare: Stockholms Stadsmission

Utlysning – arbetsintegrerande sociala företag för nyanlända

2016-09-27

Fokus i denna ansökningsomgång är att utveckla arbetsintegrerande sociala företag som en resurs för att nyanlända snabbare ska komma in på arbetsmarknaden. ASF, som vill utveckla nya företag eller delverksamheter eller civilsamhällets organisationer som driver eller har nära samverkan med arbetsintegrerande sociala företag kan söka medel.

Mer information hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Affärsutvecklingscheckar ska skapa nya vägar till jobb

2016-09-05

Nu kan du som arbetar i arbetsintegrerande sociala företag söka finansiering till projekt inom affärsutveckling, kompetensutveckling, organisationsutveckling och validering. Ansökan görs genom att lämna in en intresseanmälan till Skoopi som lämnar information och stöd i ansökningsprocessen till dig som vill söka affärsutvecklingscheckar.

Mer infromation och blankett hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Etableringsanalyser inför AFs utbildningar i start av ASF

2016-09-08

Under hösten 2016 har Coompanion Sverige AB i uppdrag att genomföra etableringsanalyser till stöd för Arbetsförmedlingens planering av utbildningar i att starta ASF för personer som är långtidsarbetslösa. Etableringsanlyser innebär att man på en utvald ort går igenom förutsättningarna att starta och driva ett ASF. Vilka samarbetspartners finns, lämpliga affärsidéer, möjligheter att sälja arbetsträning etc. Planen är att genomföra cirka 20 etableringsanalyser.

Dokumentation från etableringsanalys i Avesta

Etableringsanalys för olika idéer i Avesta är genomförd!

Regionala projekt för samverkan och stärkande av ASF

2016-07-01

Nitton regionalt utvecklingsansvariga aktörer (regioner och länstyrelser) driver from juli 2016 projekt för att ta fram en handlingsplan över vilka insatser som bäst behövs i deras region för att stärka samverkan och utveckla ASF till hållbara företag. Handlingsplanerna ska arbetas fram i  nära samverkan med ASF i regionen och vara klara i slutet av oktober 2016. Med handlingsplanerna som grund kan regionalt utvecklingsansvariga söka medel till genomförandeprojekt under 2017-18. Målet är att företagen ska bli stabila företag som skapar arbete till flera.

Tillväxtverkets regeringsuppdrag

2016-04-10

Tillväxtverket har fått i uppdrag att genomföra flera insatser för arbetsintegrerande sociala företag.

I satsningen ingår bland annat affärsutvecklingscheckar, stöd och insatser för att stärka förutsättningarna för att starta och driva arbetsintegrerande sociala företag.

Regeringsuppdraget kommer från både arbetsmarknads- och näringsdepartementet och omfattar 60 miljoner kronor för perioden 2016-2018. Insatserna genomförs i samråd med Arbetsförmedlingen och målet är att skapa fler möjligheter till arbete för personer som är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa.

Tillväxtverket har genom sitt långvariga arbete med frågorna om ASFs utveckling identifierat inom vilka områden insatser bör göras.

Exempel på insatser:

  • Skapa eller stärka samverkan och stödstrukturerna kring de arbetsintegrerande sociala företagen regionalt och lokalt
  • Regionala insatser för att stärka förutsättningarna att starta, driva och utveckla arbetsintegrerade sociala företag.
  • Förbereda och ge underlag till arbetsmarknadsutbildningar för start av arbetsintegrerade sociala företag.
  • Affärsutvecklings- eller kompetensutvecklingscheckar riktade till arbetsintegrerade sociala företag för affärs- och kompetensutveckling.
  • Stöd till start av arbetsintegrerade sociala företag med målet att skapa integration genom arbete för och med nyanlända.
  • Studier för ökad kunskap om arbetsintegrerade sociala företags resultat och effekter.

Vi räknar med att starta flera av aktiviteterna innan sommaren. Vi kommer först att utlysa medel för att stärka samverkan och stödstrukturer regionalt och lokalt. Nästa steg blir att planera för att bygga upp ett system för hur affärsutvecklingscheckar ska hanteras.