om arbetsintegrerande socialt företagande

Stöd för de som ska starta

Det är en hel del papper som ska fyllas i och kontakter som ska tas under starten av ett företag. Det kan vara en bra idé att göra en checklista tillsammans med en rådgivare eller att använda den som finns på Verksamt som stöd för minnet.

Samarbete med myndigheter

Arbetsintegrerande sociala företag samarbetar alltid med offentlig sektor. Oftast med Arbetsförmedlingen och med kommunen men man behöver också kunskap om Försäkringskassans stöd till personer i rehabilitering mm. Under fliken Stöd för myndigheter har vi samlat information om hur myndigheter och kommuner kan samarbeta med arbetsintegrerande sociala företag, vilka ersättningar och bidrag som är aktuella till enskilda personer, till företaget och hur myndigheterna kan göra affärer med företagen. Det är mycket information och det kan vara svårt att hitta rätt på egen hand. Ta kontakt med den lokala Arbetsförmedlingen och/eller kommunen och fråga hur ni kan samarbeta med dem. Vill du läsa mer om myndigheterna och hur de kan samarbeta med arbetsintegrerande sociala företag så  klicka här: Stöd för myndigheteröppnas i nytt fönster.

Rådgivare

Vill ni ha kontakt med en företagsrådgivare som kan lotsa er genom processen att starta så är den företagsrådgivande organisation som har mest erfarenhet av arbetsintegrerande sociala företag Coompanion. Coompanion finns i hela landet och har statlig finansiering för att ge kostnadsfri information och rådgivning till de som ska starta sociala eller kooperativa företag. De regionala Coompanionkontoren hittar du här, Coompanion.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stöd på webben - Verksamt

På Verksamt finns mycket information om hur man ska göra när man starta företag men där finns också en rad verktyg och mallar som underlättar mycket i starten och i kontakten med till exempel Bolagsverket och Skatteverket. På Verksamt kan ni bland annat:

  • Skapa en egen Checklista
  • Få stöd i att välja företagsform
  • Starta och registrera företaget
  • Ansöka om F-skatt - anmäla företaget som arbetsgivare
  • Få tips kring finansiering av företagsstarten
  • Få tips kring marknadsföring av företaget

En del av tjänsterna kräver inloggning. Vill du titta mer på Verksamt så klicka här: Verksamt - Startalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster