om arbetsintegrerande socialt företagande

Sweco: Samarbete och tjänsteutveckling gör sociala företag starkare

Sociala företag som samarbetar – med varandra, med näringsliv/kunder och med myndigheter – överlever bättre. En annan framgångsfaktor är att inte fokusera för ensidigt på tjänster inom arbetsintegrering – utan affärsutveckla det andra, den delen av företaget som brukar synas utåt, menar Sweco i rapporten Starkare tillsammans.

Under de senaste åren har många arbetsintegrerande sociala företag avvecklats samtidigt som andra har startats eller utvecklats och anställt flera medarbetare. Konsultföretaget Sweco har intervjuat företag som lagt ned, företag som nyligen startats och företag som har utvecklats under en period. Intervjuerna belyser företagens olika strategier och hur de samverkat med andra aktörer.

Rapporten visar att de företag som satsar ensidigt på att sälja arbetsträning, rehabiliering och praktik och inte utvecklar de tjänster och produkter på dessa som "syns utåt" har svårt att klara sig. De företag som utvecklar relationer till sina kunder, till omgivande näringsliv, till andra sociala företag och som utvecklar och kvalitetssäkrar sina produkter och tjänster har bättre förutsättningar. Att utveckla relationer tar tid och dessa företag verkar också ha haft möjlighet att etablera sig under en längre tid.

Ladda ned rapporten Starkare tillsammans här!länk till annan webbplats

Se presentationen av rapporten då den presenterades 8 november här! länk till annan webbplats