om arbetsintegrerande socialt företagande

Hur får vi till affärer som förbättrar samhället?

Vi står inför samhällsutmaningar som kräver nya metoder, idéer och arbetssätt. Tillväxtverket är därför huvudfinansiär och deltar vid Social Innovation Summit i Malmö den 12–13 november, Nordens största mötesplats för social innovation.

Två personer tittar på ett dokument tillsammans

Det handlar om långsiktig hållbar tillväxt. Och man kan säga att det är kärnverksamheten för oss på Tillväxtverket

Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket som är huvudpartner till Social Innovation Summit 2019. I filmen härlänk till annan webbplats får ni även möta två sociala företag som erhållit affärsutvecklingscheckar från Tillväxtverket för att få stöd i att utveckla sin affärsmodell, bli bättre på effektmätning eller att utveckla affärer med en offentlig aktör.

Tillväxtverket bjuder in till en viktig session på Social Innovation Summit.länk till annan webbplats

"Win win! Aff'ärer med samhällsvinst"
Hur får vi till affärer som förbättrar samhället? Inspireras av företag som gör skillnad redan idag. Tre huvudsakliga take aways:

  • Konkreta exempel på affärer som ger samhällsvinst.
  • Drivkrafter för affären.
  • Tips på tillvägagångssätt för att få till en affär som ger samhällsvinst.

Medverkande i sessionen är:

Yasemin Arhan Modéer, Grundare och VD på Altitude Meetings
Yasemin drivs av att hitta lösningar på samhällsutmaningar och försöker genom välregisserade möten skapa lösningar på dessa, både på lokal och global nivå. Del av den nordiska satsningen ”Impact Startup”. Driver även The Bridge som syftar till att brygga forskning och nya affärsmodeller för att lösa FNs hållbarhetsmål, främst kring klimatfrågor.

Nationell satsning – Rebecka Hinn, Tillväxtverket
Rebecka har gjort resan från samhällsentreprenör både i Sverige och utomlands, till företagare för socialt företag på lokal nivå och rådgivare på regional nivå. Nu driver hon frågorna kring socialt företagande från det nationella och statliga perspektivet via Tillväxtverket.

Yalla Trappan – Therese Frykstrand
Therese är verksamhetschef på Yalla Trappan, ett framgångsrikt ASF och kvinnokooperativ. Therese brinner för att tillsammans med Yalla Trappans medarbetare utveckla verksamheten genom samarbete med privata och offentliga aktörer. Kvalitet och engagemang är lika viktigt i samarbetet som i den vardagliga verksamheten på Yalla Trappan.

Ann-Sofie Gunnarsson, IKEA
Ann-Sofie är ansvarig på IKEA för att sätta upp ramverket för sociala entreprenörspartners inom IKEA och har arbetat nära Yalla Trappan, och våra andra 26 partners runt om i världen, de senaste 6 åren. Hon sitter även med i programrådet för socialt företagande i Vinnova. Ann-Sofie jobbar globalt, men driver även frågan med IKEA Sverige.

Tove Larsson, Butikschef Matmissionen, Stockholms Stadsmission
Tove har sedan starten 2015 arbetat på Matmissionen, Stockholms Stadsmissions livsmedelsbutik som omhändertar och säljer matsvinn där den som har en låg inkomst kan söka medlemskap och handla billigt i butiken. Tove har arbetat både operativt i verksamheten men också ansvarat för utveckling i stort av matsvinnsområdet inom organisationen. Stockholms Stadsmission omhändertar och redistribuerar ca 600 ton matsvinn/år utifrån ett tätt samarbete med flera aktörer inom livsmedelsbranschen.

Karin Bildsten, Axfood
Karin har varit i dagligvarubranschen i snart 30 år och jobbar nu hållbarhetsstrateg på Axfood med mycket fokus på matsvinn. Hon kom på idén med Matmissionen för drygt 5 år sedan och fick då möjlighet att förverkliga hennes idé tillsammans med Stockholms Stadsmission. Hon brinner för hållbarhetsfrågor och framför allt matsvinnsfrågan.

Nyttigaste affären – Björn Granat, Kommunikatör Coompanion Göteborgsregionen
Björn kommer från en bred mediebakgrund med journalistik och berättande genom bild i grunden. Samhällsnytta har varit en viktig drivkraft för honom genom hela yrkeslivet och nu är han ansvarig för kommunikation hos Coompanion Göteborgsregionen och medieproducent för flera av deras kunder och medlemmar. Nu presenterar han Nyttigaste Affären, ett pris som går till företag som skapat riktig samhällsnytta genom gemensamma affärer.

SKRYTA Maria Zeilon och Lill O Sjöberg
SKRYTA slow design designar lampskärmar för offentlig miljö utav olika typer av spillmaterial. De tillverkas för hand i nära samarbete med Ergon, Göteborgs Stadsmissions verkstad för arbetsträning. De har fullt fokus på hållbarhet, både miljömässig och social.