Tillväxtverket
Nils Bacos och Cecilia Brunnström sitter och arbetar vid ett bord. De tittar på varandra och ler.

Kunskap­sbank

Sociala företag och samhällsentreprenörer löser samhällsutmaningar. Vilka verktyg behöver du för att göra skillnad? Här samlar vi rapporter, anbudsskola, filmer och mycket mer inom området.

Samarbeten och affärer som gör nytta

Hur kan vi skapa fler samarbeten mellan samhällsentreprenörer och näringslivet? SE Forum har tagit fram en rapport där de genom intervjuer och research har sammanställt möjligheter och tips men även visar på de utmaningar som finns för att hitta rätt. Du kan läsa deras rapport "Business for good" här. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler inom näringslivet behöver vara modiga och öppna upp ögonen för möjligheterna, och fler inom näringslivets alla sektorer behöver öppna upp för ökad kontakt med entreprenörer utanför den egna sfären. - Rådgivare

Ett fält med vetestrån.

Ett hem att växa i

Det tar tid att hitta en stabil vardag efter år av missbruk. En utmaning för kommuner är att behandlingar och instanser inte får kosta för mycket. Människor behöver hjälp – men för en liten kostnad för samhället. Samtidigt behövs ett långsiktigt stöd för att stabilisera ett nytt liv.

Tre personer som odlar tomater.

Nominera årets nyttigaste affär

Det som belönas är ett affärssamarbete, så vinnarna är alltid minst två. Vinnarna ska ha en affärsrelation som ger ett mervärde – det kanske till exempel är klimatsmart eller skapar jobb åt personer långt från arbetsmarknaden.

Det här är ett bra tillfälle att se över sin organisation. Certifieringen är en kvalitetsstämpel som vi hoppas ska vara ett verktyg i upphandlingar framöver.

- Oskar Rommel, verksamhetsledare på M29

Läs mer om certifering av Arbetsintegrerande sociala företag hos SKOOPI.

Filmer

Våra filmer om sociala företag och samhällsentreprenörer hittar du här. Vi arbetar med fler filmproduktioner som kommer publiceras 2020.

Anbudsskolan

Vill du veta mer om upphandling och hur du kan göra ett bra anbud? Använd vår anbudsskola för sociala företag. Anbudsskolan kan användas som utbildningsmaterial eller som en checklista när du ska göra ett anbud.

Fastighetsbolag + Sociala företag = Sant

När Byggvesta planerade för sina nya bostäder ville de göra något extra för att skapa god stämning och en trygg miljö i området. Då föddes Yalla Rinkeby. Tillsammans med de boende började de planera för en verksamhet som både skulle bli en mötesplats och ett företag där kvinnor kan utveckla sitt entreprenörskap. Se filmen om Byggvestas och Yalla Rinkebys samarbete.

Sociala medier

Du kan inspirera andra, hitta och sprida kunskap, nya samarbeten och mycket annat:

Samhällsentreprenörskap och socialt företagande på Facebook länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Socialt företagande på Linkedin