om arbetsintegrerande socialt företagande

MatRätt erbjuder arbetsträning, lunchmat och minskar matsvinn

Lunchrestaurangen MatRätt, som öppnade fredagen den 13 oktober, serverar luncher som lagas av mat som annars skulle slängas. På köpet får nyanlända – eller personer med utländsk bakgrund som riskerar långtidsarbetslöshet – möjlighet att komma närmare jobb genom arbetsträning.

MatRätt

Stockholms Stadsmission slog i fredags upp portarna till Café- och lunchrestaurangen MatRätt i Veddesta köpcentrum i Järfälla. Till en början är det ett projekt delfinansierat av Tillväxtverket som fokuserar på nyanlända eller utrikesfödda som riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet.

– Vi planerar för att MatRätt kommer att ta emot åtta till tio personer för arbetsträning, säger Johan Rindevall, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Matcentralen.

Till Matcentralen doneras överskott från livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln. Livsmedlen skulle annars kastas helt i onödan.

Det som doneras till Matcentralen används till olika delar av Stockholm Stadsmissions verksamhet. I denna ingår två supermarkets – som gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris liksom 14 andra sociala verksamheter. I den nya café- och lunchrestaurangen MatRätt kan Stadsmissionen ta hand om livsmedel som av olika anledningar inte kan säljas genom Matmissionen eller levereras till dessa.

– Målet är att åtminstone 50 procent av rätterna ska bestå av livsmedelsdonationer för att på så sätt minska matsvinnet på ett effektivt och klimatsmart sätt, säger Johan Rindevall.

– Till MatRätt är alla välkomna. Menyn består av alternativen gryta, paj och soppa och priset ligger på cirka 70 kronor, säger Johan Rindevall.