om arbetsintegrerande socialt företagande

De har Sveriges nyttigaste affär ihop

I november tillkännagavs att Estrella och Vägen ut! Lärjeåns Kök och Trädgårdar är Nyttigaste Affären i Sverige 2017. Bakom priset som vill uppmärksamma affärer som skapar social nytta står i år HSB Göteborg och kommunikationsbyrån Spoon. Tillväxtverket medfinansierar. Priset går alltid till till minst två organisationer – en affär har man ju alltid ihop.

Vägen ut! kooperativet Lärjeåns kök och trädgårdar sköter personalmatsalen på Estrella.

Vägen ut! Lärjeåns Kök och Trädgårdar har utvecklats från att vara Estrellas konferensplats till att ta över personalrestaurangen inne på Estrella.
Priset Nyttigaste Affären instiftades 2015 av HSB och Coompanion för att lyfta fram inspirerande exempel på affärer som gör nytta för hela samhället. Vinnarna är alltid minst två och affärsrelationen ska ge ett socialt och/eller miljömässigt mervärde.
Estrella är en viktig arbetsgivare och social aktör i Angered, där de har både huvudkontor och produktion. Konferenser förlägger de gärna till Lärjeåns Kök & Trädgårdar som ligger någon kilometer bort.
– Vi har varit där och ätit och blivit väldigt imponerade av deras matlagning och odlingar. Så när vi behövde någon som tog över vår personalmatsal låg det nära till hands att fråga dem, berättar Ulrika Adolfsson, som är HR-ansvarig på Estrella.
Till en början visste hon inte att Lärjeåns Kök & Trädgårdar är ett arbetsintegrerande socialt företag.
– När vi fick reda på det kändes samarbetet ännu viktigare, att veta att det är deltagarna som odlar grönsakerna och finns med i hela kedjan, säger Ulrika Adolfsson.
Lärjeåns Kök & Trädgårdar har en handelsträdgård, matservering och konferensverksamhet. Sedan 2011 drivs verksamheten som ett av 12 Vägen ut! kooperativ.

– Samarbetet med Estrella har gett två personer möjlighet att arbetsträna där, det betyder väldigt mycket, säger Emma Carlsson, verksamhetsledare på Vägen ut! Lärjeåns Kök & Trädgårdar.
Hon betonar att ett socialt företag alltid måste vara en trygg, tillåtande arbetsplats – men samtidigt leverera varor och tjänster av hög kvalitet. Därför behöver också en del av personalen vara specialister inom sina områden. Själv har hon en bakgrund som tävlingskock och även Cia Ousbäck, som leder köket på Estrella, är utbildad kock. Huvudansvaret för trädgården har däremot nu en tidigare deltagare, Erika Lindh, som lärt sig yrket på plats och senare fått en anställning.
Jurymedlemmen Malin Bernhardsson från kommunikationsbyrån Spoon tycker att många av de nominerade samarbetena var väldigt bra.
– Allt fler börjar förstå värdet av den här typen av samarbeten. Estrella och Vägen ut! Lärjeåns Kök & Trädgårdar är viktiga inspiratörer genom sin relation och den kreativa lösningen med personalmatsalen, säger Malin Bernhardsson.
Priset delades ut den 7 november på Nyföretagardagen i Göteborg av Lena Apler, styrelseordförande i Collector Bank.
Se filmen om Estrella och Vägen ut! kooperativet (3 min)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Läs mer om Nyttigaste Affären här!länk till annan webbplats