Tillväxtverket
Naturbild

Cirkulära affärsmodeller

Är du intresserad av att gå från en linjär till en cirkulär affärsmodell? Genom projektet C-voucher kan du få rådgivning och stöd från en tjänstedesigner för att utveckla ditt företags idé kring en cirkulär affärsmodell.

Företag kan söka två olika typer av stöd, ”Circularity Program” eller ”Adopters program”.

Öppna utlysningar

Ansök till C-voucher och Adopters programme. Utlysningen är öppen 3 augusti till 30 oktober 2020. Stödet vänder sig till små och medelstora företag. Läs mer om stödet och hur ni ansöker på denna länk.

Vad är en cirkulär affärsmodell?

En affärsmodell är sättet som företag skapar, levererar och fångar värden. Med andra ord hur företaget fungerar och tjänar pengar.

En cirkulär affärsmodell ökar affärsnyttan genom att använda materialet mer effektivt. Det kan bland annat handla om att man låter kunden hyra en funktion istället för att köpa en produkt. Tänk att du som kund tecknar ett avtal för funktionen ljus istället för att köpa en lampa. Då skapas incitament för leverantören att designa produkter som håller länge, som går att reparera och där varje komponent slutligen går att återvinna. Vinster i många led alltså.

Inspiration

Vill du inspireras av andra företag som gått från en linjär till en cirkulär affärsmodell? Se inspirerande exempel på hur fyra företag har utvecklat sin affärsdé med hjälp av C-voucher.

Circularity Program

Stödet består av två steg.

Steg ett. Inkluderar en tredagars workshop där företaget tillsammans med en affärsutvecklare identifierar och vidareutvecklar företagets idé kring en cirkulär affärsmodell. Under workshopens sista dag presenterar företaget den utvecklade affärsmodellen för en jury. Juryn väljer därefter ut de företag som får möjligheten till att gå vidare till steg två.

Deltagande företag får ersättning för resekostnader i samband med workshopen som genomförs i Paris (OBS! Preliminärt och platsen för workshop kan ändras).

Steg två. Under 9 månader får ditt företag stöd från en tjänstedesigner för att utveckla en cirkulär affärsmodell. Tillsammans genomför ni workshops och tar fram genomförande- och investeringsplan. Stödet innefattar också en kartläggning och införande av tekniska lösningar som behövs för att genomföra idén kring en cirkulär affärsmodell.

Företaget får en så kallad voucher på 58 000 EUR för att köpa in en passande teknisk lösning.

Stödet ges under två olika perioder under 2019 och 2020.

Inga fler planerade utlysningar inom Circularity program.

Adopters Program

Företaget får ett mindre stöd under 3 månader av en tjänstedesigner där ni tillsammans genomför en workshop och tar fram en genomförandeplan för att gå mot en cirkulär affärsmodell.

Stödet innefattar också en så kallad voucher på 15 000 EUR. Vouchern täcker interna kostnader hos företaget, så som tid och resor kopplade till att ta fram en genomförandeplan.

Stödet ges under två olika perioder under 2020 och 2021.

Ansökan 1 är stängd.

Ansökan 2 är öppen: augusti 2020 – oktober 2020
Stödet ges under: januari 2021 – mars 2021

Vem kan söka?

  • Små och medelstora företag med upp till 250 anställda och upp till 50 miljoner euro i omsättning.
  • Företag inom textil, tillverkningsindustri, hälsa (medicinsk), livsmedel och maritima näringar.
  • Företag som har en idé om att gå mot en cirkulär affärsmodell.
  • Företag som har tid och resurser att avsätta för utvecklingsarbetet.

Hur och när ansöker jag?

Ansökan sker genom att fylla i information om företaget och besvara ett antal frågor via C-vouchers webbsida https://c-voucher.com/

Om du vill veta mer, ber vi dig kontakta Tillväxtverket genom Linda Backman.
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 77 32

Vill du veta mer?

Kontakta Linda Backman på Tillväxtverket eller besök https://c-voucher.com/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om C-voucher

Tillväxtverket är en av åtta parter som tillsammans driver projektet. C-voucher är ett projekt som finansieras av Horizon 2020 (EU:s ramprogram för forskning och innovation). Syftet är att testa den modell som har satts upp för at få företag att gå från linjära affärsmodeller till cirkulära affärsmodeller.

Övriga projektpartners är från Danmark, Frankrike, Spanien, Polen och Rumänien.

Vill du veta mer?

Se filmen om C-voucher.

Inspiration cirkulära affärsmodeller inom C-voucher

Inspireras av företaget ImseVimse AB som nyligen påbörjat sin resa mot en cirkulär affärsmodell med stöd från projektet C-voucher.