I dagens samhälle kan det vara svårt att hålla koll på inkomster och utgifter. I denna guide hjälper vi dig att göra en konkret månadsbudget, men vi delar även med oss av tips som kan få dig att spara pengar.

1.     Se till att du tar med fasta utgifter

Först och främst behöver du kunna betala din bostad och maten du äter. Dessa utgifter har högre prioritet än allt annat som du budgeterar, specifikt då de räknas in som nödvändiga sådana.

I denna kategori kan du även inkludera försäkringar då de täcker för oväntade och plötsliga skador, eller a-kassan som ersätter dig när du blir ofrivilligt arbetslös. Under hösten ville Vänsterpartiet dessutom höja den då de anser att den är så pass viktig för svenska medborgare.

2.     Punkta ned kostnaderna för allt annat

Här ingår det som inte är livsviktigt men som ändå är nödvändigt i din vardag. Det kan till exempel röra sig om:

  • Resor
  • Nöjen
  • TV-abonnemang
  • Mobilabonnemang
  • Kläder
  • Skulder
  • Avbetalningar

Allt du spenderar månadsvis räknas sedan ihop med dina fasta utgifter. Denna summa används för att skapa din månadsbudget, förslagsvis med Excel eftersom det ger en tydligare överblick.

3.     Skapa din månadsbudget

En vanlig regel är att använda 50 % för fasta utgifter, 30 % för nöjen, samt 20 % för lån och andra skulder. Den sistnämnda delen kan också användas för att lägga undan pengar till sparkontot, om du inte har några avbetalningar. Här kan det till exempel röra sig om något större inköp, eller den kommande pensionen.

4.     Eliminera onödiga kostnader

När du väl sätter dig ned och gör en budget kommer du att märka vilka utgifter som är onödiga. Du kanske också ser att du betalar för mycket för ett abonnemang, eller att du har köpt något som du inte ens kände till.

Om du behöver spara mer kan du enkelt se vilken kategori du kan skära ned från. De allra vanligaste fällorna är mat och dryck på restauranger, men även alkohol och tobak.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *