Det finns lika många olika entreprenörer som det finns människor, för alla företagare tänker inte på samma sätt. Men det går inte att sticka under stol med att det finns vissa likheter hos framgångsrika entreprenörer. Så vad krävs för att bli entreprenör egentligen?

1. Tålamod och driv

Det sägs att det tar minst två år innan ett nystartat företag blir lönsamt. Då gäller det att man har tålamod och ett driv som för en framåt även i de tider då man arbetar utan lön. Det är inte alla som klarar av att jobba för något som inte ger direkta resultat, men entreprenörer som besitter både tålamod och driv kan klara av den svåra uppstartsperioden.

2. Förmåga att delegera jobb

En företagare måste bära många hattar och kanske framförallt i början när det inte är tillräckligt lönsamt att anställa någon. Men det är även viktigt att kunna delegera arbetsuppgifter som man inte har tillräckligt med kunskap om eller tid för. Bokföring och redovisning är ett exempel, men även kundtjänst kan snabbt behöva skötas av någon annan.

3. En välplanerad ekonomi

Planera hur företagets ekonomi ska se ut genom att göra budgetar och lönsamhetsprognoser. Men räkna inte bara med glädjesiffror, utan gör även en pessimistisk analys för att se till att du klarar av det om något går fel eller inte så bra som du hade trott. Samma sak gäller för din privatekonomi. Hur klarar du dig om du inte kan ta ut lön på några månader, eller till och med de första två åren? Planering gör att du är förberedd inför framtiden.

4. Realistiskt drömmande

Entreprenörer har ofta ett särskilt mål i åtanke – de vill ersätta sin nuvarande lön och kunna arbeta helt självständigt, få arbeta med något de brinner för eller kanske resa jorden runt medan de jobbar på sitt egna projekt. Att ha drömmar och visioner är viktigt i företagandet eftersom det håller motivationen uppe. Men det är även viktigt att drömmarna är realistiska. Man kan absolut komma dit man vill, men det kan ta längre tid och vara en snårigare väg dit än vad man först drömde om.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *