En bra privatekonomi kan betyda olika saker för olika människor, men det finns några punkter som vi alla kan komma överens om. Man ska inte behöva ligga vaken om nätterna och oroa sig över sin ekonomi eller framtiden. Här kommer fem tips om vad du kan göra för att få en bättre privatekonomi.

1. Se över dina skulder

Att ha koll på hur mycket man är skyldig andra gör mycket för ekonomin. Genom att se över dina skulder en gång för alla kanske du får syn på möjligheter att betala av ett eller annat lån. Eller så inser du att ett samlingslån skulle kunna vara ett smart val. Allt börjar med att se över din ekonomi som den ser ut just nu.

2. Följ en budget

En budget behöver inte vara särskilt komplicerat, utan det räcker att skriva upp inkomster och utgifter varje månad för att se hur allt går ihop. När du vet exakt vad du har att röra dig med när allt är betalt så kan du fatta smartare ekonomiska beslut.

3. Prioritera sparkontot

När du har betalat allt nödvändigt som hyra och räkningar ska du prioritera sparkontot. Sätt gärna över 10 procent av din inkomst varje månad och gör det direkt när allt viktigt har betalats. Med tiden blir det självklart att alltid prioritera sparandet. Inte minst för att det är härligt att se sparkontot växa.

4. Anpassa livsstil efter plånbok

Det kan verka självklart, men det är framförallt din livsstil som påverkar ifall du har en bra ekonomi eller inte. Om du har lite lägre inkomst betyder det givetvis inte att du aldrig får äta ute, shoppa eller ha kul – bara att du kanske får välja lite billigare alternativ. När sparkontot väl har fyllts på så kan du unna dig något finare.

5. Ditt boende kan påverka mycket

Om du bor dyrt kan det vara svårt att få pengar över i plånboken och framförallt om du bor i villa. Har du möjlighet att bo billigare genom att byta till ett mindre boende, sätta in en luftvärmepump för energi eller kanske en kamin? Det kan påverka mycket.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *